A napelemes pályázat végleges feltételei

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázatának társadalmi egyeztetése befejeződött. A beérkezett véleményeket és javaslatokat beépítették a pályázat kritériumrendszerébe, a végleges pályázati kiírás október 18-án jelent meg.

100 %-os vissza nem térítendő támogatás napelemre közel 35 ezer háztartás számára

A jelentős, mintegy 201 milliárd forint keretösszegű pályázat körülbelül 35 ezer háztartást érint, a családosokat és az országos átlagjövedelem alatt élőket segítve. A pályázat célja Magyarország beépített háztartási napelem-kapacitásának, a megújuló energiát hasznosító háztartások számának növelése, így az ország szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése.

infra- fűtés Info - Feri

A napelem-támogatás igénybevételének feltételei

A pályázatot azon nagykorú természetes személy nyújthatja be, aki

 • magyar adóazonosító jellel rendelkezik,
 • a beruházással érintett ingatlanban tulajdonjoggal rendelkezik,
 • megfelel a jövedelmi előírásnak.

A jövedelmi előírás értelmében azon háztartás egyik nagykorú tagja nyújthat be pályázatot, amely háztartásnál a beruházással érintett ingatlan 2021. augusztus 30-i állapot szerinti természetes személy tulajdonosai közül a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők 2020. évi, a személyijövedelemadó-bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé esik.

A jövedelmi előírás teljesítéséhez csak a tulajdonosokat kell figyelembe venni (a pályázat benyújtásakor aktuális tulajdonosokat), az állandó lakcímmel/tartózkodási hellyel oda bejelentettek számával nem kell számolni az egy főre jutó jövedelem esetén.

Ugyanazon személy csak egy ingatlanra nyújthat be támogatást, illetve ugyanazon ingatlan/albetét esetén csak egy pályázat kapcsán nyújtható támogatás.

A pályázatok elbírálása során a pályázók pontértéket kapnak az alábbiak szerint:

 1. az ingatlanban 2021. augusztus 30-i állapot szerint állandó lakcímmel rendelkező, 18. életévüket be nem töltött személyek (a továbbiakban: gyermekek) száma szerint:
  • nincs gyermek: 1 pont
  • 1 gyermek: 2 pont
  • 2 gyermek: 3 pont
  • 3 vagy több gyermek: 4 pont
 2. a támogatásban részesíteni kívánt ingatlan fekvése szerinti járás fejlettsége a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet 2. számú melléklete alapján:
  • nem minősül kedvezményezett járásnak: 1 pont
  • csak kedvezményezett járás: 2 pont
  • csak fejlesztendő járás: 3 pont

A pályázat különböző keretösszegekkel két eltérő műszaki tartalommal bíró tevékenységet támogat:

 1. tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer telepítése – 2,9 millió forint;
 2. tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia-tároló beépítése és nyílászáró cseréje – 11,3 millió forint.

A pályázaton támogatást nyert személyek a beruházást csak olyan vállalkozással valósíthatják meg, amely egy kivitelezői listán szerepel; e vállalkozások számára a regisztrációs időszak  2021. október 18-án nyílt meg. A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a kivitelezővel megkötött előszerződés.

Napelemes fűtés
A 100%-os támogatás napelemrendszerrel könnyű lesz lenullázni a villanyszámláját!

Fontos dátum

2021. december 6. – 2022. január 17-ig tart a pályázatok első ütemének benyújtása. Így legkorábban december 6-tól nyújtható be a pályázat.

Kérdésed van? Tedd fel ITT!

Tetszett? Oszd meg mással is!
Hozzászólások